Politika privatnosti

OBAVJEŠTENJE O PRIVATNOSTI KOMPANIJE LKQ

Posljednji put ažurirano 2. novembra 2022.

LKQ Corporation i njeni povezani subjekti poštuju vašu zabrinutost za privatnost i vaše pravo da znate kako se vaši lični podaci prikupljaju i obrađuju. Reference u ovom Obavještenju o privatnosti („Obavještenje”) na „LKQ”, „mi”, „nas” i „naš” su upućivanja na subjekt odgovoran za obradu vaših ličnih podataka, što je uopšteno lice koje dobija vaše lične podatke.

Ovo Obavještenje primjenjuje se na lične podatke koje prikupljamo putem naših web stranica, mobilnih aplikacija, stranica društvenih medija i metoda prikupljanja van mreže koje se pozivaju na ovo Obavještenje (zajednički u daljem tekstu „Usluge”).
Ovo Obavještenje opisuje kako Usluge prikupljaju informacije od vas, koje vrste informacija prikupljaju, kako možemo koristiti lične podatke, s kim ih možemo podijeliti, mjere koje preduzimamo da zaštitimo lične podatke koje dobijemo, kako možete koristiti svoja prava u vezi s našom obradom vaših ličnih podataka i kako nas možete kontaktirati u vezi s našim praksama privatnosti.

Usluge mogu pružati linkove ka drugim web stranicama i funkcijama trećih strana, ili sadržavati kolačiće trećih strana, koji nisu u našem vlasništvu ili pod našom kontrolom. Pregledajte obavještenja o privatnosti ovih trećih strana kako biste se upoznali s njihovim praksama privatnosti. Takođe možete izvršiti svoje izbore u vezi s kolačićima trećih strana koristeći naš alat za upravljanje pristankom na kolačiće, tako što ćete kliknuti na ikonu kolačića na dnu web stranice kompanije LKQ koju posjećujete.

Korištenjem Usluga potvrđujete da ste pročitali i razumjeli uslove ovog Obavještenja. U potpunosti pregledate ovo Obavještenje prije nego što koristite Usluge ili nam dostavite informacije. 

Pregled sadržaja

 1. Lični podaci koje prikupljamo
 2. Kako prikupljamo lične podatke
 3. Kolačići i slične tehnologije
 4. Kako koristimo lične podatke
 5. Kako dijelimo informacije
 6. Prenosi podataka
 7. Kako štitimo lične podatke
 8. Vaša prava
 9. Zadržavanje podataka
 10. Dodatne informacije
 11. Kako nas kontaktirati

1. LIČNI PODACI KOJE PRIKUPLJAMO
Možemo prikupljati određene lične podatke o vama kako bismo pružili i poboljšali Usluge. Konkretnije, možda smo o vama u posljednjih 12 mjeseci prikupili sljedeće kategorije ličnih podataka:

 • Kontakt informacije uključujući ime, naziv posla, naziv firme, broj telefona i faksa, adresu e-pošte i poštansku adresu za vas ili za druge (npr. direktore u vašem poslu)
 • Informacije koje se koriste za kreiranje vašeg računa na mreži (kao što su korisničko ime, lozinka, omiljena trgovina i sigurnosno pitanje i odgovor)
 • Prikupljamo i pohranjujemo informacije koje vi i drugi korisnici date kada vi i oni koristite i komunicirate s Uslugom (kao što su vaše omiljene lokacije trgovine, poslovnice ili informacije o vašem vozilu)
 • Istorija kupovine i korisničke službe
 • Finansijske i porezne informacije, uključujući ime, adresu za naplatu, detalje platne kartice (tj. broj kartice, datum isteka i sigurnosni kod), informacije vezane za porez (npr. poslovni porezni ID i PDV ID), kreditnu provjeru i informacije o bankovnom računu
 • Podatke o lokaciji (tj. podaci izvedeni iz vaše IP adrese, zemlje i poštanskog broja)
 • Precizne geolokacijske podatke, za koje ćemo dati obavještenje i izbor prije prikupljanja u mjeri u kojoj je to propisano zakonom
 • Podatke o upotrebi uključujući detalje o vašem pretraživaču (kao što su tip, verzija, jezik); operativni sistem i interfejs; web stranica s koje nas posjećujete (URL referenta); web stranicu(e) koju(e) posjećujete na našoj web stranici; datum i vrijeme pristupa našoj web stranici i razlika u vremenskoj zoni; status pristupa/HTTP statusni kod; količina prenesenih podataka; adresa internetskog protokola (IP) i informacije prikupljene putem kolačića
 • Podaci, koji se odnose na prepisku, kao što su e-pošta, tekstovi, pisma ili odgovori na ankete i upitnike; informacije koje nam dajete telefonom ili razgovorom uživo ili vaše povratne informacije o vašem iskustvu sa Uslugama ili LKQ objektom
 • Druge lične informacije (npr. datum rođenja, mjesto rođenja, državljanstvo, godine)
 • Imajte na umu da je davanje ličnih podataka sa vaše strane dobrovoljno. Ako odlučite da nam ne pružite određene informacije, možda vam nećemo moći ponuditi određene proizvode i usluge i možda nećete moći pristupiti određenim funkcijama Usluga.

2. KAKO PRIKUPLJAMO LIČNE PODATKE

Lične podatke prikupljamo na nekoliko načina:
2.1. Informacije koje nam dajete.
Prikupljamo informacije, koje odlučite podijeliti s nama, na primjer, kada se prijavljujete za bilten, odgovarate na anketu ili ispunjavate obrazac, registrujete za garanciju proizvoda, prijavljujete za program lojalnosti, kreirate račun za pristup Usluzi, posjetite naše trgovine, prisustvujte nekom od naših događaja, učestvujete u nadmetanju ili klađenju, naručujete, dajete recenzije, kontaktirate korisničku podršku ili obavljate kupovinu.

2.2. Informacije dobijene kada koristite Usluge.
Od vas prikupljamo određene informacije korištenjem Usluga, kao što su podaci o korištenju i podaci o lokaciji (tj. kao što su podaci izvedeni iz vaše IP adrese, zemlje i poštanskog broja). Takođe možemo prikupljati generičke mrežne informacije i agregirane podatke u vezi sa načinom na koji koristite Usluge, kako bismo procijenili i poboljšali funkcionalnost Usluga.

2.3. Informacije koje pružaju treće strane.
Podatke o vama možemo dobiti od trećih strana, koje nam pomažu da vam pružimo Usluge. Na primjer, možemo dobiti informacije o vašoj narudžbi ili povratu proizvoda od naših partnera za ispunjenje narudžbi i isporuke, a garaže koje servisiraju vaša vozila mogu pružiti informacije o servisu i popravci vozila. Podatke o vama možemo dobiti i od agencija za kreditne reference treće strane, ako izvršimo provjeru kreditne sposobnosti. U ovim slučajevima, pogledajte obavještenje o privatnosti relevantne treće strane da biste razumjeli kako postupaju s vašim ličnim podacima.

Takođe koristimo usluge web analitike trećih strana u vezi sa Uslugama, koje koriste kolačiće i slične tehnologije za prikupljanje podataka (kao što su IP adrese) za procjenu korištenja i interakcije s Uslugama. Da biste saznali više o ovim analitičkim alatima i kako se uključiti/isključiti, kliknite na našu ikonu za upravljanje pristankom na kolačiće na dnu web stranice kompanije LKQ koju posjećujete.

3. KOLAČIĆI I SLIČNE TEHNOLOGIJE
Kao i većina kompanija, kompanija LKQ koristi kolačiće i slične tehnologije („kolačiće”) u Usluzi, kako bi personalizovala i poboljšala vaše iskustvo s našom Uslugom. Mi i treće strane s kojima smo partneri (uključujući Google Analytics) možemo koristiti kolačiće, web pratioce, piksele za praćenje, web greške, skripte, oznake i drugu sličnu tehnologiju (zajednički u daljnjem tekstu „kolačići”) za evidentiranje informacija o vašim aktivnostima na našim web stranicama i web stranicama trećih strana koje posjećujete.

3.1. Kolačići. Kolačić je mala tekstualna datoteka, koja se pohranjuje na uređaju u svrhu vođenja evidencije. Kolačići bilježe informacije o vašim aktivnostima dok koristite web stranicu i „pamte” vas kada se vratite na web stranicu. Neki kolačići ostaju na vašem uređaju dok ih ne izbrišete. Drugi, poput kolačića ID-a sesije, ističu kada zatvorite pretraživač. Možete podesiti postavke svog uređaja da pokuša odbiti kolačiće, ali to može uticati na funkcionalnost Usluga. Informacije, koje prikupljaju kolačići, mogu uključivati, ali nisu ograničene na: vašu IP adresu, tip i jezik pretraživača, tip uređaja, identifikatore uređaja, informacije o drugom uređaju i softveru (kao što su informacije o konfiguraciji na vašem uređaju i drugim aplikacijama), aplikacije kojima pristupate, informacije o pretraživanju i pregledavanju, informacije o korištenju weba, stranice i URL-ovi za upućivanje/izlaz, druga istoriju pretraživača, tip platforme, broj klikova, odredišne stranice, informacije o kolačićima, stranice, koje ste tražili i pregledali, količinu vremena provedenog na određenim stranicama i datum i vrijeme svakog zahtjeva koji uputite.

3.2. Pikseli. Pikseli (poznati i kao web pratioci) su male grafike s jedinstvenim identifikatorom, koji se koriste za praćenje kretanja korisnika weba na mreži. Za razliku od kolačića, koji se pohranjuju na tvrdom disku računara, pikseli su male grafike koje su otprilike veličine tačke na kraju rečenice, koje su nevidljivo ugrađene na web stranice ili u e-poštu zasnovanu na HTML-u. Ne kontrolišemo korištenje piksela od strane trećih strana.

3.3. Vršenje odabira kolačića. Osim kolačića, koji su neophodni za rad web stranice koju posjećujete, možete odabrati koje ćete kolačiće prihvatiti. Da biste vidjeli kolačiće koji se koriste na web stranici LKQ kompanije koju posjećujete i da biste odabrali te kolačiće, kliknite na ikonu za upravljanje pristankom na kolačiće na dnu te stranice. Ako odbijete da prihvatite kolačiće, možda nećete moći koristiti neke od funkcija i funkcionalnosti, koje su dostupne putem Usluga.

3.4. Alati za dijeljenje. Kako bismo poboljšali vaše iskustvo pri korištenju Usluga, ponekad ugrađujemo sadržaj i alate za dijeljenje sa drugih web stranica trećih strana, kao što su dugmad za „sviđa mi se” sa stranica društvenih mreža; ove stranice trećih strana takođe mogu postavljati kolačiće i pristupati im na vašem uređaju. Kompanija LKQ ne kontroliše postavljanje ili pristup ovim kolačićima trećih strana. Pregledajte obavještenja o privatnosti ovih trećih strana kako biste se upoznali s njihovim praksama.

3.5. Google Analytics. Google, pružalac analitike treće strane, prikuplja informacije o korištenju naše web stranice i korisnicima Usluga. Google može koristiti kolačiće i piksele za prikupljanje informacija o korištenju od korisnika koji posjećuju Usluge, uključujući informacije o stranicama na kojima korisnici ulaze i izlaze iz Usluga, koje stranice korisnici pregledavaju na Uslugama, vremenu provedenom na svakoj stranici, verziji pretraživača, operativnom sistemu, adresi internet protokola i informacije o geolokaciji. Ove tehnologije omogućavaju kompaniji Google da prepozna korisnika kada korisnik posjeti Usluge i kada korisnik posjeti druge web stranice. Google objedinjuje informacije koje prikuplja iz Usluga i drugih web stranica i dijeli objedinjene informacije s nama i drugim operaterima web stranica, uključujući, ali ne ograničavajući se na starosnu dob, spol, geografske regije, opća interesovanja i detalje o uređajima, koji se koriste za posjetu web stranicama i kupovinu stavke. Za više informacija o metodama prikupljanja i korištenju informacija kompanije Google, pogledajte Politiku privatnosti kompanije Google posjetom sljedećem linku: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/. Ako želite isključiti praćenje Google Analytics, posjetite sljedeći link: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout. Takođe možete izvršiti svoje odabire u vezi s Google Analytics klikom na našu ikonu za upravljanje pristankom na kolačiće na dnu web stranice kompanije LKQ koju posjećujete.

3.6. O „Ne prati”. Kao što je gore objašnjeno, budući da mi i naši pružaoci usluga trećih strana automatski prikupljamo informacije o korištenju usluga korištenjem kolačića, vaš odabir opcije „Ne prati” koju pruža vaš pretraživač možda neće imati nikakav uticaj na naše prikupljanje automatski prikupljenih informacija. Jedan od načina da pokušate „isključiti” prikupljanje bilo kakvih informacija putem kolačića i nekih (ali ne svih) drugih tehnologija za praćenje je aktivno upravljanje postavkama na vašem pretraživaču za brisanje i onemogućavanje kolačića i drugih alata za praćenje/evidentiranje. Međutim, teško je i možda neće biti moguće postići da signal „Ne prati” radi onako kako biste željeli. Koristeći pretraživače kao primjer, pretraživači ne mogu kontrolisati sve tehnologije praćenja; jedinstveni aspekti vašeg pretraživača mogu biti prepoznatljivi čak i ako onemogućite tehnologiju praćenja; neće sve postavke nužno trajati ili biti efikasne; čak i ako je postavka efikasna za jednu svrhu, podaci se ipak mogu prikupljati za drugu; čak i ako jedna web stranica primijeti signal „Ne prati”, ta web stranica obično neće moći kontrolisati druge web stranice. Osim toga, ako odaberete opciju „Ne prati” ili onemogućite kolačiće na svom uređaju, Usluge možda neće raditi ispravno.

4. KAKO KORISTIMO LIČNE PODATKE
Ne prodajemo lične podatke i ne otkrivamo lične podatke o vama osim na način opisan ovdje ili u vrijeme prikupljanja. Lične podatke koje dobijemo možemo koristiti na sljedeći način:
4.1. Pružamo i administriramo naše proizvode i usluge;
4.2. Obrađujemo i ispunjavamo narudžbe i obavještavamo vas o statusu vaše narudžbe;
4.3. Komuniciramo o našim proizvodima, uslugama, događajima, programima i promocijama i upravljamo njima (kao što je slanje upozorenja, promotivnih materijala, biltena i drugih marketinških komunikacija);
4.4. Provodimo i omogućavamo ankete, nagradne igre, takmičenja, fokus grupe i inicijative za istraživanje tržišta;
4.5. Obavljamo analize podataka (kao što su istraživanje tržišta, analiza trendova, finansijska analiza i segmentacija korisnika);
4.6. Pružamo korisničku podršku;
4.7. Obrađujemo, procjenjujemo i odgovaramo na zahtjeve, upite i prijave;
4.8. Kreiramo, administriramo i komuniciramo s vama o vašem računu (uključujući sve kupovine i plaćanja);
4.9. Pružamo usluge investitorima;
4.10. Provodimo marketinške i prodajne aktivnosti (uključujući generisanje potencijalnih kupaca, praćenje marketinških perspektiva, istraživanje tržišta, određivanje i upravljanje efektivnošću naših reklamnih i marketinških kampanja i upravljanje našim brendom);
4.11. Upravljamo, procjenjujemo i poboljšavamo naše poslovanje (kao što je administriranje, povećanje i poboljšanje naših proizvoda i usluga; razvoj novih proizvoda i usluga; upravljanje našim komunikacijama i odnosima s korisnicima i obavljanje poslova računovodstva, revizije, fakturisanja, usaglašavanja i naplate);
4.12. Provjeravamo vaš identitet, štitimo i sprječavamo prevare i druge nezakonite aktivnosti, neovlaštene transakcije, potraživanja i druge obaveze, te upravljamo izloženošću riziku i kvalitetom;
4.13. Provodimo istrage, pridržavamo se i provodimo primjenjive zakonske zahtjeve, relevantne industrijske standarde, ugovorne obaveze i naše politike i uslove i
4.14. Održavamo i poboljšavamo sigurnost i bezbjednost naših proizvoda, usluga, informacionih resursa i zaposlenih.
Možemo anonimizirati ili agregirati lične podatke, te ih koristiti u gore opisane svrhe i u druge svrhe u mjeri u kojoj je to dozvoljeno važećim zakonom. Takođe možemo koristiti lične podatke u dodatne svrhe koje identifikujemo u trenutku prikupljanja. Dobit ćemo vaš pristanak za ove dodatne upotrebe u mjeri u kojoj to zahtijeva važeći zakon.
Tamo gdje to zahtijeva važeći zakon, dobit ćemo vaš pristanak na obradu vaših ličnih podataka u svrhe direktnog marketinga.

Pravna osnova za obradu vaših ličnih podataka od strane kompanije LKQ kao što je gore opisano obično će biti jedno od sljedećeg: (1) vaš pristanak; (2) izvršenje ugovora sa vama ili relevantnom stranom; (3) naš legitimni poslovni interes (npr. upravljanje našim poslovanjem i poboljšanje usluga); ili (4) usklađenost sa našim zakonskim obavezama.

5. KAKO DIJELIMO INFORMACIJE
Vaše lične podatke možemo podijeliti sa (internim i eksternim) primateljima u gore opisane svrhe obrade.

5.1. U okviru kompanije LKQ: U zavisnosti od kategorije ličnih podataka i svrha za koje su lični podaci prikupljeni, mogu ih primati različita interna odjeljenja unutar kompanije LKQ (na primjer, naš IT odjel može imati pristup podacima o korištenju; naši odjeli prodaje mogu imati pristup računu i podacima o narudžbi). Štaviše, druga odjeljenja kompanije LKQ mogu imati pristup određenim ličnim podacima o vama po potrebi, kao što su pravno odjeljenje, odjeljenje finansija ili interna revizija.

5.2. Dijeljenje sa drugim korisnicima. Usluge mogu omogućiti korisnicima da se povežu i komuniciraju s drugima, na primjer putem oglasne ploče. Ako koristite bilo koju komunikacijsku funkciju, drugi korisnici Usluga možda će moći vidjeti informacije o vašem profilu i vaše komunikacije koje objavljujete na Uslugama.

5.3. Pružaoci usluga. Koristimo treća lica da nam pomognu u radu i poboljšanju Usluga (npr. hosting provajderi, pružaoci usluga e-trgovine i pružaoci usluga analitike). Ovim trećim stranama možemo pružiti informacije koje prikupljamo, a oni mogu prikupljati informacije od vas i o vašem korištenju Usluga. Obrada od strane ovih trećih strana će, osim ako je izričito drugačije navedeno u ovom Obavještenju, biti regulisana ugovornim sporazumom, koji od njih zahtijeva da obrađuju lične podatke isključivo u ime kompanije LKQ prilikom pružanja Usluga, uključujući održavanje ili servisiranje računa, pružanje usluga korisnicima, obradu ili ispunjavanje narudžbi i transakcija, provjeravanje informacija o korisnicima, obrada plaćanja, pružanje finansiranja, pružanje reklamnih ili marketinških usluga, pružanje analitičkih usluga ili pružanje sličnih usluga u ime kompanije LKQ.

5.4. Insolventnost i poslovne tranzicije. Ako ikada podnesemo zahtjev za bankrot ili se upustimo u poslovnu tranziciju, kao što je koncentrisanje ili zajedničko ulaganje s drugom kompanijom, ako kupimo, prodamo ili reorganizujemo sve ili dio Usluga ili našeg poslovanja ili imovine ili poslovanja ili imovine našim povezanim društvima, možemo otkriti vaše lične podatke, uključujući potencijalne ili stvarne kupce u vezi s jednom od ovih transakcija.

5.5. Nadzorna tijela, vlasti i druge treće strane. Vaše lične podatke takođe možemo prenijeti vladinim agencijama i nadzornim tijelima (npr. poreskim organima), sudovima, državnim organima i nezavisnim eksternim savjetnicima koji djeluju kao kontrolori (npr. advokati, računovođe, revizori itd.) sve u skladu sa važećim zakonom.

5.6. Garaže. Vaše lične podatke možemo podijeliti s garažama, koje servisiraju vaše vozilo i/ili vam pružaju usluge, na primjer kako bismo ispunili vaš ugovor s tom trećom stranom. Pogledajte obavještenje o privatnosti relevantne treće strane da biste razumjeli kako postupaju i obrađuju vaše lične podatke.

5.7. Dobavljači. Možemo dijeliti određene lične podatke sa našim dobavljačima, na primjer u vezi s određenim bonus programima ili poticajnim programima za korisnike gdje je to potrebno za rad tih programa.

5.8. Platforme društvenih medija trećih strana. Određene lične podatke možemo dijeliti s trećim stranama, kao što su platforme društvenih medija gdje je to potrebno za potrebe funkcija ili funkcija ugrađenih u naše Usluge, koje pružaju takve treće strane. Pogledajte obavještenje o privatnosti relevantne treće strane da biste razumjeli kako postupaju i obrađuju vaše lične podatke.

6. PRENOSI PODATAKA
Lične podatke koje prikupljamo možemo prenositi i pohraniti takve informacije izvan zemlje u kojoj su informacije dostavljene. Ove zemlje mogu imati drugačije zakone o zaštiti podataka od onih u kojima su informacije dostavljene. Ako to učinimo, poduzet ćemo potrebne mjere kako bismo osigurali da takvi prenosi budu adekvatno zaštićeni u skladu s primjenjivim zakonom o zaštiti podataka, uključujući odluke o adekvatnosti, relevantne vladine ugovore i Standardne ugovorne klauzule koje je odobrila Evropska komisija.

7. KAKO ŠTITIMO LIČNE PODATKE
Administrativne, tehničke i fizičke zaštitne mjere održavamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, gdje su lični podaci dobijeni, dizajnirani da zaštite od nezakonitog ili neovlaštenog uništavanja, gubitka, izmjene, upotrebe, otkrivanja ili pristupa ličnim podacima, koji su nam dostavljeni putem Usluge.

8. VAŠA PRAVA
Ako kod nas imate račun i želite da ažurirate svoje lične podatke povezane sa vašim računom, možete izvršiti promjene u dijelu „Moj profil” ili „Podešavanja” u okviru Usluga. Osim ažuriranja koje izvršite, u bilo koje vrijeme možete osporiti tačnost ili potpunost vaših ličnih podataka u našoj evidenciji. Ako uspješno pokažete da su vaši lični podaci u našoj evidenciji netačni ili nepotpuni, po potrebi ćemo ažurirati lične podatke. Gdje je to prikladno, ažurirane informacije ćemo proslijediti trećim stranama koje imaju pristup vašim ličnim podacima.

Ako želite da otkažete svoj Račun, zatražite pristup ili ispravku svojih ličnih podataka (osim ispravki koje možete izvršiti u dijelovima usluga „Moj profil” ili „Postavke”), kontaktirajte nas putem „Kontaktirajte nas” funkcija u okviru Usluga. Ako ne želite da se vašim informacijama pristupa ili da se čuvaju na način opisan u ovom Obavještenju, ne biste trebali pristupati, koristiti ili registrovati Račun na Uslugama.

U mjeri u kojoj je to predviđeno zakonom vaše jurisdikcije, možete imati i sljedeća prava:
8.1. Pravo da povučete svoj pristanak. Ako ste dali svoj pristanak u vezi s određenim vrstama aktivnosti obrade (posebno u vezi sa prijemom određenih direktnih marketinških komunikacija), ovaj pristanak možete povući u bilo kojem trenutku sa budućim efektom. Takvo povlačenje neće uticati na zakonitost obrade prije povlačenja pristanka. Svoj pristanak možete povući klikom na opciju povlačenja u relevantnoj komunikaciji ili kontaktiranjem svog menadžera za odnose (za postojeće korisnike).

8.2. Pristup. Ako je to predviđeno važećim zakonom o zaštiti podataka, imate pravo od nas dobiti potvrdu da li se lični podaci, koji se odnose na vas, obrađuju ili ne, i, ako je to slučaj, da zatražite pristup ličnim podacima. Informacije o pristupu uključuju, ali nisu ograničene na svrhe obrade, dotične kategorije ličnih podataka, izvor ličnih podataka i primatelje ili kategorije primatelja kojima su lični podaci bili ili će biti otkriveni. Međutim, ovo nije apsolutno pravo i interesi drugih pojedinaca mogu ograničiti vaše pravo pristupa. Također možete imati pravo da besplatno dobijete kopiju ličnih podataka koji se obrađuju.

8.3. Ispravka. Ako je predviđeno važećim zakonom o zaštiti podataka, imate pravo od nas dobiti ispravak netačnih ličnih podataka koji se odnose na vas. U zavisnosti od svrhe obrade, imate pravo na dopunu nepotpunih ličnih podataka, uključujući i davanje dodatne izjave.

8.4. Brisanje. Tamo gdje je predviđeno važećim zakonom o zaštiti podataka, imate pravo zahtijevati brisanje ličnih podataka koji se odnose na vas i mi smo u obavezi da ih izbrišemo, osim ako se zadržavanje zahtijeva ugovorom, u kontekstu pravnog spora ili drugog pravnog zahtjeva za zadržavanje, ili kako je drugačije dozvoljeno važećim zakonom.

8.5. Ograničenje. Tamo gdje je predviđeno važećim zakonom o zaštiti podataka, imate pravo zahtijevati ograničenje obrade vaših ličnih podataka (na primjer, kada se osporava tačnost ličnih podataka). U tom slučaju, odgovarajući lični podaci će biti označeni i možemo ih obrađivati samo uz vaš pristanak ili u određene svrhe.

8.6. Prenosivost. Ako je predviđeno važećim zakonom o zaštiti podataka, imate pravo primiti lične podatke koji se odnose na vas, a koje ste nam dostavili, u strukturiranom, uobičajeno korištenom i mašinski čitljivom formatu, a imate pravo i prenijeti te lične podatke na drugog subjekta bez smetnji s naše strane, gdje se obrada vrši automatizovanim sredstvima i zasniva se na pristanku ili ugovoru.

8.7. Prigovor. Tamo gdje je to predviđeno važećim zakonom o zaštiti podataka i pod određenim okolnostima, u bilo koje vrijeme imate pravo uložiti prigovor na obradu vaših podataka s naše strane iz razloga koji se odnose na vašu posebnu situaciju, a od nas se ne traži da više obrađujemo vaše podatke. Takvo pravo na prigovor posebno se primjenjuje ako prikupljamo i obrađujemo vaše podatke u svrhe direktnog marketinga. Ako imate pravo na prigovor i ako iskoristite ovo pravo, vaši podaci se više neće obrađivati u te svrhe, osim ako to zahtijeva zakon, gdje pokažemo uvjerljivu legitimnu osnovu za obradu, koja ima prednost nad vašim interesima ili osnovnim pravima i slobodama ili radi uspostavljanja, ostvarivanja ili odbrane pravnih zahtjeva.

Da biste ostvarili svoja prava, kontaktirajte nas koristeći kontakt informacije na kraju ovog Obavještenja. Kada primimo vaš zahtjev, možemo ga potvrditi traženjem informacija dovoljnih za potvrdu vašeg identiteta, uključujući traženje dodatnih informacija od vas. Ako želite da koristite zastupnika, možemo zatražiti dokaz da ste tom zastupniku dali punomoć ili da zastupnik na drugi način ima valjana pisana ovlaštenja da podnese zahtjeve za ostvarivanje prava u vaše ime.

Osim toga, u mjeri u kojoj se primjenjuje Opšta uredba Evropske unije o zaštiti podataka (GDPR), također imate pravo uložiti žalbu nadležnom nadzornom tijelu za zaštitu podataka u relevantnoj državi članici (npr. mjestu gdje živite, radite ili gdje je došlo do navodnog kršenja GDPR-a).

9. ZADRŽAVANJE PODATAKA
Vaši lični podaci će se zadržati onoliko dugo koliko je potrebno da bismo vam pružili tražene usluge i proizvode. Nakon što prekinete ugovorni odnos s nama i/ili izbrišete svoj račun, uklonit ćemo vaše lične podatke iz naših sistema i evidencija i/ili poduzeti korake da ih pravilno anonimiziramo, tako da više ne možete biti identifikovani na njima (osim ako trebamo ili imamo pravo da zadržimo vaše podatke radi usklađivanja sa zakonskim ili regulatornim obavezama kojima kompanija LKQ podliježe – npr. u svrhe oporezivanja – ili da bismo ispunili naše legitimne interese).

10. DODATNE INFORMACIJE
10.1. Djeca. Usluge su namijenjene korisnicima starijim od 18 godina i nisu namijenjene djeci mlađoj od 13 godina. Svjesno ne prikupljamo lične podatke djece mlađe od 13 godina. Ako saznate da nam je dijete dalo lične podatke bez pristanka roditelja, kontaktirajte nas koristeći kontakt informacije na kraju ovog Obavještenja, a mi ćemo poduzeti korake da uklonimo informacije i ukinemo djetetov račun.

10.2. Izmjena ovog Obavještenja. Povremeno ćemo ažurirati ovo Obavještenje, prema vlastitom nahođenju. Kada objavimo izmjene ovog Obavještenja, revidiraćemo „Datum posljednjeg ažuriranja” na vrhu ovog Obavještenja, kako bismo vas obavijestili o promjenama. Preporučujemo da s vremena na vrijeme provjerite Usluge kako biste se informisali o svim promjenama u ovom Obavještenju ili bilo kojoj od naših drugih politika. Ako se ne slažete sa bilo kojim ažuriranjem, nemojte koristiti Usluge; nastavkom pristupa ili korištenja Uslugama nakon što promjena ovog Obavještenja stupi na snagu, slažete se i prihvatate revidirano Obavještenje od „Datuma posljednjeg ažuriranja”.

11. KAKO NAS KONTAKTIRATI
Ako imate pitanja, nedoumica ili pritužbi u vezi sa vašim postojećim računom, kontaktirajte nas pomoću funkcije „Kontaktirajte nas” u okviru Usluga.

Ako imate pitanja, nedoumica ili pritužbi u vezi s našim praksama privatnosti, kontaktirajte naš Ured za zaštitu privatnosti na:
Privacy@LKQCORP.com
ili
LKQ Corporation
5846 Crossings Blvd.
Antioch, TN 37013
n/r: Glavni službenik za privatnost

Za Njemačku, možete kontaktirati našeg njemačkog službenika za zaštitu podataka
datenschutz@stahlgruber.de
ili
LKQ German Holdings GmbH
n/r Datenschutz
Gruber Str. 65
85586 Poing

Da biste pronašli najbližu lokaciju kompanije LKQ, posjetite Pronalaženje lokacije kompanije LKQ https://www.lkqcorp.com/location-finder/.